Het wordt vooral gebruikt in de transport, maar het kan voor iedereen het vervoeren van grote spullen makkelijker maken: pallets. Er zijn verschillende soorten pallets en er zitten ook een paar handige trucjes aan, waardoor deze voor nog meer dingen te gebruiken zullen zijn. Als deze informatie je niet zo bekend voorkomt, staat alles in deze blog geschreven.

Soorten pallets

Er bestaan pallets gemaakt uit verschillend materiaal, zodat er voor ieder klusje wel één te vinden is die past.

Bekend zijn de pallets gemaakt van hout. Hout is stevig, goedkoop, heeft een lange levenscyclus en kan goed buiten blijven staan. Ieder deel van een houten pallet kan afzonderlijk worden gerepareerd. Dit betekent dat een gebroken pallet niet meteen compleet weggegooid hoeft te worden. Er gaat hierdoor minder hout in de omloop. Daarnaast blijven de pallets ook langer bruikbaar, wat ook weer goed is voor het milieu. Wel zijn houten pallets meer gevoelig voor besmetting van verschillende insecten. Om de organismen te doden, worden sommige pallets verwarmd en vergast. Dit is iets minder goed voor het milieu. Het wordt ook niet bij alle houten pallets ingezet.

Kunststof pallets zijn licht, vochtbestendig en makkelijk schoon te maken. Ze kunnen goed tegen verschillende weertypes en kunnen dus, net zoals de houten pallets, buiten blijven staan. Kunststof pallets gaan lang mee, maar zijn niet te repareren. Wanneer deze stuk gaan, zijn ze niet meer te gebruiken. Om de lange levensduur, zijn kunststof pallets over het algemeen vrij duur. Wel zijn deze pallets op een makkelijke manier van een bedrijfslogo te voorzien. Goed voor een bedrijf, dus!

Als laatst zijn er nog kartonnen pallets. Deze worden van recyclet karton gemaakt, waardoor ze goed zijn voor het milieu. De pallets kunnen gemakkelijk bij het oud papier worden gedaan als deze niet meer gebruikt hoeven te worden. Ze kunnen minder draagkracht aan dan houten pallets, maar zijn nog steeds goed te gebruiken bij zwaardere spullen.

Palletranden

Pallets zijn handig om dingen mee te vervoeren. Maar wanneer er goederen opgestapeld zijn, kunnen ze niet gestapeld worden. Een makkelijke manier om dit toch voor elkaar te krijgen, zijn palletranden. Palletranden kunnen met schroeven gevestigd worden aan de uiteinden van de pallets, waardoor er een box wordt gecreëerd. Is er een grotere kist gewild? Dan kunnen er meer palletranden aan elkaar gevestigd worden. Het creëren van palletboxen heeft vele voordelen. Zo kunnen de boxen opgestapeld worden, iets wat al genoemd is. Het bespaart ruimte in het magazijn. Daarnaast zorgen palletboxen voor extra veiligheid bij het vervoeren van de goederen. De goederen zijn iets beter opgeborgen dan wanneer deze alleen op pallets staan. Palletranden zijn inklapbaar, waardoor het vrijwel geen ruimte inneemt in het magazijn. Heel handig, dus!