De tuin is de parel van een woning, maar schijnt vooral wanneer het onderhoud in orde is. En dat is niet altijd even makkelijk. Een tuin onderhouden neemt toch flink wat tijd in beslag en die is er natuurlijk niet altijd. Het nadeel van een tuin is dat het al snel uit de hand kan ‘groeien’, met wat regen en wat zon in een korte tijd zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Voor het onderhoud moet je dus tijd vrij maken, maar met deze tips weet je ook wat beter wat dit onderhoud eigenlijk inhoud om ervoor te zorgen dat je je tuin er tiptop uit te laten zien.

Gebruik de juiste bestrijding

Waar groen is, is onkruid, en insecten zijn ook niet altijd even welkom. Wanneer je hier niets aandoet, kan de tuin een flinke tik krijgen en dat is het laatste wat je wilt, het kan je je mooie uitzicht kosten namelijk! Vooral bij bladluis is dit het geval, de planten zijn hier namelijk erg gevoelig voor. Als er één plant last heeft van bladluis, dan is dit waarschijnlijk bij meerdere planten al het geval. Je planten worden geel, droog, of kunnen ook zelfs afsterven. De juiste bestrijding hiervoor zijn larven van lieveheerbeestje, wat ook nog een biologische manier van bestrijden is en niet andere planten ook zal aantasten.

Geef de planten ruimte

Om te groeien hebben wortels ruimte nodig, wanneer die ruimte er niet is, is dat slecht voor een plant. Of een plant groeit simpelweg niet meer verder, of houdt er mee op. Wanneer de zon weer tevoorschijn komt en je weet dat het tijd is om wat meer aandacht te besteden aan de tuin: check of de planten genoeg ruimte hebben om te groeien. Als je jaren lang planten laat staan op dezelfde plek, is de kans groot dat ze elkaar in de weg gaan staan, letterlijk. Je kunt dit zien aan hoe dicht ze naar elkaar toe groeien.

Maak het terras schoon

Schoonmaken is geen leuk klusje, maar het is wel absoluut de moeite waard aan het einde van de rit. Dit komt omdat je vaak een stuk meer resultaat ziet dan je had verwacht, en een tuin als nieuw is wat je het liefste ziet. Het terras goed schoonmaken met bijvoorbeeld een drukspuit, of het onkruid tussen de tegels vandaan halen is wat hieronder valt. Maak eens een foto van voor en na het onderhoud, en je weet hoe groot het verschil echt is. Je tuin ziet er meteen een stuk schoner en verzorgder uit.