LED downlighters zijn LED spots in het plafond. Doordat ze een dunne behuizing hebben zorgen ze voor een egale verspreiding van licht. De spots zijn de laatste jaren zeer populair geworden omdat ze een ruimte totaal kunnen omtoveren en direct een luxe uitstraling geven. Bovendien zijn de LED lampen zelf een stuk beter voor het milieu. Een mooie vervanging voor de grote plafondlampen dus! Wanneer je er aan denkt om LED lampen te plaatsen in een ruimte, dan zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten.

Inbouw- of opbouw armaturen

Je kunt de LED downlighters aanschaffen als opbouw- en als inbouwspots. Het ligt een beetje aan het plafond en of je hier natuurlijk in wilt boren, want voor een inbouwspot zul je wel ruimte moeten maken in het plafond. Een opbouwspot kun je daarentegen gewoon los bevestigen op een plafond door deze vast te schroeven. In principe is de lichtverspreiding hetzelfde en dit wordt veelal aangegeven met de stralingshoek. De meeste downlights hebben een stralingshoek van 120 graden.

Daarbij zijn er verschillende afmetingen verkrijgbaar voor de armaturen. Wanneer je bijvoorbeeld vierkante LED spots wilt dan zul je hier ook rekening mee moeten houden bij het inbouwen. Je kunt ook ronde downlighters nemen. Deze zijn in verschillende diameter formaten te nemen.

Soorten lichtkleuren voor LED lampen

Je zal misschien denken dat de gemiddelde LED lamp fel en wit licht geeft. Niets is minder waar! LED spots zijn verkrijgbaar in zowel koude, neutrale of warme lichtkleuren. Het is van belang om stil te staan bij de kleur van lampen, want dit kan enorm veel verschil maken in de totale lichtimpressie van een ruimte. Daarbij is het ook afhankelijk van het licht dat je al in de ruimte hebt. Wanneer je veel ramen hebt dan zul je al snel koud licht in de ruimte hebben, doordat het natuurlijke daglicht naar binnen schijnt. Bij een donkere ruimte is het juist goed om het licht aan te vullen met een koude lichtkleur. Het is dus aan te raden om bij het uitzoeken van de LED downlighters te kijken naar de lichtbronnen die je al hebt en wat de ruimte nodig heeft aan licht.

Led downlights kun je gemakkelijk online via BES Led bestellen. Bij deze led downlight specialist kun je op je gemak uitzoeken welk formaat LED spots je nodig hebt en de lichtkleur die past bij jouw wensen. Je krijgt minimaal 2 jaar garantie op de lampen en je bent bovendien verzekerd van een fijne service.