Als je aan menig mensen vraagt wat de hoofdstad is van noord-holland zullen ze zeer waarschijnlijk “Amsterdam” zeggen. Echter gaat deze titel niet naar de landelijke hoofdstad, maar naar het naast gelegen Haarlem. Deze prachtige historische stad wordt helaas nog steeds vaak over het hoofd gezien, doodzonde natuurlijk! Want er is genoeg te doen en te beleven in Haarlem. En dat niet alleen, het is ook nog eens een ontzettend mooie en gezellige stad. In deze blog vindt je een aantal plekken in Haarlem die je sowieso bezocht moet hebben. Lees dus snel verder en ontdek wat Haarlem jou te bieden heeft!

Een prachtige binnenstad

De binnenstad van Haarlem is ongekend mooi, de van oudsher altijd welvarende stad kent talkrijke prachtige gebouwen, met als kroonjuweel de grote kerk, midden op het marktplein. Ook staat Haarlem bekend om de knusse en pittoreske hofjes. De stad telt zelfs de meeste hofjes van Nederland, en een hoop hiervan kan je gewoon bezoeken. Maar ook voor een dagje winkelen leent de stad zich uitstekend. Er zijn talloze gezellige kledingwinkels met de mooiste merken. Ook zijn er een aantal geweldige vintage kledingzaken. Genoeg om te bekijken dus! De dag sluit je natuurlijk af in een van de vele hoogstaande restaurants die Haarlem kent. Het is immers de culinaire hoofdstad van Nederland, en die titel heeft het niet voor niets!

Een rijke historie

De rijke historie van Haarlem is niet alleen in de stad te bewonderen, ook zijn er ontzettende mooie en interessante musea. Onmisbaar zijn zowel het Frans Hals museum, gevestigd in twee verschillende locaties in de stad, als het Tyler’s museum. Waar het Frans Hals zich specialiseert in de schilderkunst, zowel oud als modern, is het Tyler’s museum een ode aan de wetenschap. Er is echt werkelijk van alles en nog wat te zien, en ook zeker een aanrader voor het hele gezin.

Heerlijk tafelen

Zoals eerder al vermeld is Haarlem de culinaire hoofdstad van Nederland, en dat is direct te merken. Zo kun je er ontzettend divers en voor elk budget lekker uit eten. Maar ook voor bijvoorbeeld bierliefhebbers is het goed toeven in Haarlem. Een bierbrouwerij Haarlem is snel gevonden. Zo zijn zowel brouwerij Jopen als Uiltje zich in Haarlem, en deze bieren zijn dan ook goed vertegenwoordigd in de plaatselijke cafés en kroegen. Brouwerij Uiltje heeft zelfs een eigen bar, die zeker een bezoekje waard is. Schroom dus niet langer en breng eens een bezoekje aan het prachtige haarlem!