Problemen met het gehoor is iets dat vaak voorkomt. Rond de 1.4 miljoen Nederlanders kampt met gehoorproblemen. En dan zijn er ook nog genoeg mensen die hun gehoor niet laten testen maar ook problemen ervaren. Maar wat veroorzaakt nou problemen met het gehoor en hoe kunt u dit oplossen? In deze blog leest u hier meer over. 

Oorzaken van gehoorproblemen

Problemen met het gehoor kunnen een aantal oorzaken hebben. Twee van deze oorzaken zijn het meest voorkomend. Ten eerste is ouderdom uiteraard een mogelijke oorzaak van gehoorproblemen. Naarmate u ouder wordt, kan de kwaliteit van het gehoor afnemen. Het heeft immers ook een reden dat veel senioren gebruik maken van een gehoorapparaat. Een tweede mogelijke oorzaak voor problemen met het gehoor, is het oplopen van gehoorbeschadiging door te hard geluid. Dit is de meest voorkomende oorzaak voor jonge mensen die last hebben van gehoorproblemen. Wat weinig mensen weten, is dat geluiden boven de 80 decibel al kunnen zorgen voor beschadiging van het gehoor. En dat terwijl men pas pijn ervaart bij geluiden van boven de 120 decibel. Veel jongeren en jongvolwassenen lopen een gehoorbeschadiging tijdens het uitgaan, omdat de muziek hier veel harder staat dan 80 decibel. 

Mogelijke oplossingen

De mogelijke oplossingen van een gehoorbeschadiging kunnen opgedeeld worden in twee categorieën: Preventieve oplossingen en retroactieve oplossingen. Onder preventieve oplossingen vallen alle oplossingen waarmee u kunt voorkomen dat u een gehoorbeschadiging oploopt. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om oordoppen te dragen naar evenementen waar harde muziek afgespeeld wordt zoals concerten en festivals. Daarnaast is het ook verstandig om uw oren regelmatig te controleren als u vaak blootgesteld wordt aan harde geluiden. Bij een baan in de bouw is dit bijvoorbeeld vaak het geval en dan is het zeker niet onverstandig om zo nu en dan uw gehoor te laten testen bij een audicien. Retroactieve oplossingen zijn oplossing voor wanneer u al last heeft van gehoorproblemen of gehoorbeschadiging heeft opgelopen. Hierbij kunt u denken aan het gebruiken van een gehoorapparaat. Gehoorapparaten zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen tussen een gehoorapparaat achter het oor of een gehoorapparaat in het oor, afhankelijk van uw voorkeuren. Bovendien zijn er ook verschillende soorten gehoorapparaten afhankelijk van de ernst van uw gehoorproblemen. Er zijn gehoorapparaten voor mensen met milde klachten, maar er zijn ook gehoorapparaten beschikbaar voor mensen met hele ernstige gehoorproblemen.