Slapen

Slapen is enorm goed voor je. Het geeft ontspanning aan de geest en helpt je zodoende alle beelden, geluiden en geuren die je die dag hebt opgepakt te categoriseren en daarna te verwerken. Al deze herinneringen worden op de juiste plek opgeslagen en op die manier wordt er weer ruimte gecreëerd op je korte termijngeheugen om nieuwe herinneringen op te slaan. Een prima systeem dus en wat mij het meest ervan verbaasd is hoeveel ruimte er nog altijd is om nieuwe herinneringen op te slaan. Die schijf raakt maar niet vol, lijkt het wel. Dat dit opslaan soms eventjes duurt zie je goed bij drukke en stressvolle tijden: je hebt meer herinneringen en meer impressies, dus er moet meer in je hersenen verwerkt worden. Daarom ben je moe en wil je meer slapen. Logisch, toch?

Rust

Helaas betekent dit ook dat je, bij een nieuwe functie, meer slaap nodig hebt. Iedereen zal het wel herkennen: je komt uitgeblust thuis van je nieuwe werk en hangt een beetje op de bank. Is dit het nou? Hoort een baan je geen energie te geven? Ik vind het toch leuk? Geen zorgen hoor, het is hartstikke logisch dat je zo moe bent. Net als een computer, vind je hoofd het ook niet zo fijn als er teveel tabbladen open staan. Net als een computer wordt een mens ook traag en sloom als het werkgeheugen te vol is, en heb je meer moeite met het verwerken van (relatief simpele) informatie.  Vergeet daarom niet om, als je een nieuwe baan hebt, jezelf tijd te geven om te wennen. Alle nieuwe gezichten, namen, tools en werkwijzen slokken een groot deel van je werkgeheugen op. Aangezien je hier allemaal nog automatismes in moet ontwikkelen gaat dit ook niet over één nacht ijs. Neem minstens een week of zes om rustig aan je nieuwe werkomgeving te wennen. Je geest en lichaam zullen je dankbaar zijn.

Klok

En wat betreft het diepe slapen? Lekker doen, maar houd de tijd in de gaten! Vaak slaap je veel dieper, waardoor de wekker minder  goed doordringt en de kans groter is dat je deze, nog slapend, snoozed of zelfs uitzet. En te laat komen is natuurlijk het laatste wat je wil. Wat daarvoor een goede oplossing kan zijn is een nieuwe klok kopen.  Aangezien je nog niet aan dit nieuwe geluid gewend bent, zal je hier makkelijker door wakker worden. En als dat niet werkt is een reservewekker ook altijd nog een idee. Voor je het weet ben je de zes weken voorbij!