Als ondernemer of directeur van een bedrijf weet je waarschijnlijk als geen ander dat er veel geregeld moet worden om het bedrijf draaiende te houden. Hier komt zoveel bij kijken dat de meeste bedrijven een zogeheten facility manager hebben ingeschakeld om alles in de goede banen te leiden. Zo moet er bijvoorbeeld goed gekeken worden naar de zakelijke energie die afgesloten is voor het bedrijf: is het bedrijf bijvoorbeeld groot genoeg om energie grootzakelijk af te sluiten of moet je juist gebruik maken van kleinzakelijke energie voor MKB of ZZP? In dit artikel lees je de grootste verschillen tussen MKB en grootzakelijke energie.

Hoe weet je welke energie je moet kiezen?

Ben je met je bedrijf net nieuw op de markt? Dan is het aan te raden om, wanneer je bedrijf nog klein is, in eerste instantie te kiezen voor kleinzakelijke energie. Dit natuurlijk in tegenstelling tot multinationals en andere grote organisaties. Als ZZP’er kies je overigens ook voor kleinzakelijke energie: zelfstandige ondernemers zonder personeel verbruiken immers veel minder energie dan grote bedrijven met meerdere werknemers. Hoe je weet onder welke energie jouw bedrijf valt? Simpel: wanneer je aansluiting voor elektriciteit kleiner is dan 3×80 ampère (ca. < 100.000 kWh per jaar) en de gasaansluiting kleiner is dan 40 m3 per uur ben je een kleinzakelijke gebruiker.

Kenmerken MKB-energieklant

Daarnaast krijg je als MKB-energieklant één energierekening volgens het leveranciersmodel. Dat houdt in dat je hier alle kosten op terug kunt vinden: de kosten voor de netbeheerder, de kosten voor het landelijk netwerk van gas en elektriciteit en de regiotoeslag voor gas. Dat klinkt misschien in eerste instantie een beetje ingewikkeld, maar dat is het niet. Op de facturen van je energieleverancier staat alles tot in de puntjes uitgelegd. Tot slot krijgen MKB-energieklanten iedere maand een factuur op basis van een voorschot. Aan het eind van ieder jaar wordt dit voorschot verrekend, wat betekent dat je eventueel nog geld terug kunt krijgen.

Grootzakelijke energie kenmerken

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je bedrijf onder grootzakelijke energie valt. Dit is voornamelijk het geval bij grote bedrijven zoals multinationals die écht veel energie verbruiken. Je bent een grootzakelijke energieverbruiker wanneer je elektriciteitsaansluiting groter is dan 3×80 ampère en/of je gasaansluiting groter is dan 40 m³ per uur. Daarnaast krijg je als grootzakelijke gebruiker twee facturen per maand: één factuur van de kosten van regionaal netbeheer door de netbeheerder en één factuur met de kosten voor het landelijk netwerk van gas en elektriciteit die via de leverancier in rekening worden gebracht. Per maand worden deze rekeningen op basis van wat er verbruikt is betaald. Weet je niet zeker welke zakelijke energie je aan moet vragen? Neem dan eens contact op met de experts van Energie-zakelijk.nl;  zij helpen je graag bij het uitkiezen van zakelijke energie.