Recentelijk heb ik meer dan ooit gesprekken gevoerd over het concept van een ‘Vereniging van Eigenaren’. Een vriendin van mij woont namelijk in een appartement in een pand in Amsterdam. Dit is de eerste woonplek nadat ze klaar is met studeren. Van een kleine studentenkamer overgaan op een volwaardig appartement compleet met VvE Amsterdam en al, is nogal een behoorlijk omslag. Er waren een aantal dingen waar ze compleet door verrast was. Op basis van ons diepgaande gesprek besloot ik deze blog te schrijven. Vandaag geef ik je 3 tips om gelijk gezellig te beginnen met jouw VvE in bijvoorbeeld Amsterdam. 

#1 Ga erheen met een open blik

Wanneer je tegen iemand begint over ‘de VvE’, dan krijg je waarschijnlijk gelijk wat diepe zuchten te horen. Het valt mij op dat doorgaans niet echt positief wordt gesproken over de Vereniging van Eigenaren. Hierdoor kun je van tevoren al een heel naar beeld hebben van wat je te wachten staat, maar dat hoeft niet per definitie waar te zijn. Iedereen is anders en ook iedere VvE Amsterdam kan weer anders zijn. Daarom zijn er ook genoeg VvE’s waarbij alles wel op rolletjes verloopt. Probeer daarom niet gelijk met allerlei vooroordelen naar de eerste vergadering te gaan. Ga er liever heen met een open blik en ervaar zelf de sfeer! 

#2 Ontdek zo snel mogelijk de regels

Mijn tweede tip heeft meer betrekking met hoe jij je vervolgens kunt gedragen. Wanneer je niet weet welke regels gelden binnen de VvE, dan wordt het erg lastig om je daar aan te houden. Schroom je daarom niet om vragen te stellen en zo snel mogelijk de regels te ontdekken. Dan weet je wat je te wachten staat en kun je gelijk met iedereen mee doen. Is er bijvoorbeeld een externe VvE Beheerder Amsterdam die het zware werk uit handen neemt of regelen de bewoners alles zelf? Daarnaast is het ook verstandig om rond te vragen hoe ‘streng’ alles verloopt. Op die manier kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan. 

#3 Begrijp de belangrijke documenten

Mijn laatste tip vergt wat meer denkwerk. Ik raad je namelijk aan om goed jouw Splitsingsakte door te nemen. Daarnaast is het ook verstandig om het Huishoudelijk Reglement van jouw VvE grondig te lezen. Hier staan namelijk belangrijke afspraken in. Zo mogen bepaalde kosten niet zomaar verhoogd worden zonder een concreet besluit van de gehele VvE. Kortom, de Splitsingsakte en het Reglement zijn je grootste vriend. Zorg er daarom voor dat je de documenten goed begrijpt en bijna uit je hoofd kent.