Laatst belde mijn nichtje me op. Ik heb een erg goede band met haar, en we praten dan ook vaak bij via de telefoon. Zelf woont ze in de buurt van Rotterdam, ik woon in de buurt van Utrecht. Ondanks dat dat niet heel ver uit elkaar ligt, zien we elkaar helaas niet zo vaak. Van deur tot deur ben je toch gauw 1,5 uur a 2 uur bezig, en dat is moeilijk in onze drukke levens in te passen. Mijn nichtje is bezig met afstuderen, en ze moest even haar zorgen bij mij eruit gooien. Ze doet een studie die een beetje tussen bèta en gamma in zweeft. Dit maakt de studie heel erg leuk, uitdagend maar ook te doen voor iemand zonder bèta achtergrond. Aan de andere kant wordt je dus niet echt technisch opgeleid. Dit baart mijn nichtje erg veel zorgen. Ze wil heel graag later aan de slag in de technische sector, maar was nooit goed genoeg in de technische vakken. Met deze studie wilde ze dus een tussenweg nemen om toch redelijk technisch af te studeren. Nu ze dus in haar laatste jaar zit is ze ook opzoek gegaan naar baankansen. De stress die ze daarvan kreeg werd veroorzaakt door het feit dat technische vacatures veel ervaring eisen. Aan de andere kant zijn vacatures waarvoor ze wel in aanmerking komt niet uitgebreid genoeg. Omdat ze zo struggelde met dit, heb ik besloten voor haar in de wereld van technische vacatures te duiken. Mijn bevindingen besloot ik ook met jullie te delen, want wie weet, misschien helpt dit een paar lezers!

Werken in de technische sector

Mijn nichtje die wilt werken in de technische sector, wat betekent dat eigenlijk? Deze sector is zo ontzettend uitgebreid en divers! Mijn nichtje wil graag uiteindelijk teamleider worden van een technische afdeling binnen een bedrijf. Dit houdt in dat zij bijvoorbeeld met haar team een fabriek letterlijk kunnen blijven ‘runnen’. Andere voorbeelden uit de technische sector zijn werkzaamheden als monteur of calculator.

Als werknemer op zoek naar technische vacatures

Als werknemer heb je veel keuze wat betreft de verschillende niveaus van technische vacatures. Er zijn starter vacatures. Deze eisen een ervaring van nul tot twee jaar. De medior vacatures betreffen ervaring van drie tot vijf jaar. De senior vacatures zijn bedoeld voor mensen die langer dan vijf jaar technische werkervaring opgedaan hebben. Voor elk persoon zijn er dus verschillende vacatures die bij hem of haar passen.

Mijn nichtje heb ik aangeraden om na haar afstuderen eerst aan de slag te gaan bij de technische vacatures waarvoor je geen of weinig technische ervaring nodig hebt. Zo kan ze rustig kennis maken met de echte technische wereld en ondertussen wat geld verdienen en wat sparen. Zodra ze dan genoeg ervaring heeft, kan ze solliciteren voor de banen die ze al heel lang heel graag wilt! Zo kan ze dan later met de juiste ervaring haar studie-kennis mooi toepassen en een multi-disciplinaire baan krijgen! Een voorbeeld is de functie van projectmanager, hiervoor is 3 jaar ervaring vereist! Na die drie jaar heeft mijn nichtje dan haar droombaan te pakken!