Je hebt ‘m gevonden, de woning van je dromen. Na een lange zoektocht op Funda heb je eindelijk een woning gevonden die past bij je wensen. Eén van een goede prijs, met de juiste omvang, veel mogelijkheden, in een goede buurt en in een gebied met voldoende voorzieningen. Tijd voor een bezichtiging! Dat is allemaal erg leuk, maar het is natuurlijk wel belangrijk om niet onvoorbereid op pad te gaan. Op internet zie je alleen de mooiste plaatjes en tijdens de bezichtiging kan je nog op belangrijke dingen stuiten. Waar kan of moet je op letten tijdens het bezichtigen van een woning?

Let op details

Terwijl de grote lijnen van je potentiële droomhuis allemaal lijken te kloppen, zijn het de details die je uiteindelijk doen beslissen op de woning wel of toch niet te kopen. De verkopende partij zal er tijdens de bezichtiging van de woning alles aan doen om de woning representatief weer te geven en gezellig met je te kletsen over de positieve punten van het huis, maar je mag zelf best kritisch zijn. De woning ziet er immers altijd anders uit als het huis op Funda. Let bijvoorbeeld op verborgen gebreken; gaten of kieren in de hoek van de kamer, onder het kozijn of vochtschade op muren. Zijn de details ook in orde, dan kan je door naar de volgende stap.

Kritische vragen stellen is goed

Hoe kan je het meeste halen uit een bezichtiging? Natuurlijk door kritische vragen te stellen. Je kunt beter vroeg ergens achter te komen, dan dat je na de officiële aankoop nog allerlei vervelende zaken ontdekt. Het is aan jou om kennis te nemen van de bouwkundige en technische onderdelen van het huis. Beschikt het huis over de juiste beglazing, hoe zit het met energiefactoren, is er sprake van adequate isolatie van de woning en ga zo maar door. Kritische vragen zorgen voor duidelijkheid en een gerust gevoel tijdens bezichtigingen van een woning.

Toets je eigen woonwensen

Een bezichtiging is natuurlijk belangrijk, maar vaak ook erg gezellig. Tijdens het rondlopen met de eigenaren kan het gebeuren dat je de eigen woonwensen uit het oog verliest. Wil je altijd je woonwensen kunnen toetsen aan de realiteit van de woning, neem dan gerust een checklist mee, waarop je de belangrijkste punten voor jezelf noteert. Bij de bezichtigingen van een woning lijkt dit misschien een beetje vreemd, maar weerhoudt je ervan dat je keuzes gaat maken op basis van een leuke bezichtiging.

Bekijk alle secundaire omstandigheden 

Natuurlijk is de woning zelf het belangrijkste aspect van een bezichtiging van woningen, maar probeer ook aandacht te besteden aan de omgeving. Is er bijvoorbeeld voldoende groen, is er ruimte voor je kinderen, zijn er goede voorzieningen en is er bijvoorbeeld een aansluiting op het openbaar vervoer. Ook de buren in je directe omgeving zijn natuurlijk belangrijk; krijg je direct makkelijk contact met de mensen in de buurt, dan is de stap om erheen te verhuizen een stuk minder groot. Er komen dus nog wel wat zaken kijken bij de bezichtiging van een woning die het extra interessant maken.

NVM open huizen dag

Op de NVM open huizen dag kunnen woningzoekers zonder afspraak, op een vrije zaterdag en geheel vrijblijvend meerdere favoriete woningen bezichtigen. Het is ideaal om een aantal droomwoningen te bezoeken op één dag. Deze open huizen route wordt tweemaal per jaar georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Vaak zijn de makelaars tijdens deze dagen niet aanwezig maar doen de huidige bewoners zelf de bezichtigingen, deze weten vaak meer over de woning te vertellen dan een makelaar, alsof ze het huis zelf verkopen (bron: Wonex.nl). Je kunt vaak ook vragen stellen over de buurt, de buren en de reden van verkoop van de woning of appartement. Neem de bovenstaande bezichtigingstips ook mee tijdens deze dag.