Keramische terrastegels zijn er in tal van afmetingen, kleuren en stijlen. Ook zijn er diverse keramiek toepassingen die geschikt zijn voor buiten, waaronder de keramische terrastegels 3 cm dik. De dikte van de tegel bepaalt op welke wijze de terrastegel gelegd dient te worden. In aanschaf zijn terrastegels met een dikte van 3 cm dik duurder dan een terrastegel van 2 cm dik. De terrastegels met een dikte van 3 cm kunnen direct op de gele zand verwerkt worden, wat het aanleggen van het terras goedkoper maakt dan een 2 cm dikke tegel. Deze dienen namelijk in de gestabiliseerde zand verwerkt te worden. In deze blog vertellen wij meer over de voor- en nadelen van keramische terrastegels 2 cm dik.

Eigenschappen en voordelen keramische terrastegel 3 cm dik

De keramische terrastegel is samen met de natuursteen terrastegel een van de meest gekozen tegelsoorten voor zowel binnen als buiten. De allereerste keramische terrastegel die op de markt kwam is de keramische terrastegel met een dikte van 2 cm. Door de jaren heen zijn er diverse ontwikkelingen geweest op keramisch gebied. Een van deze ontwikkelingen is de keramische terrastegel met een dikte van 3 cm. De keramische tegel heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • Eenvoudig te verwerken

Een van de belangrijkste voordelen van de keramische terrastegel 3 cm dik is dat deze direct op de gele zand verwerkt kan worden. Dit scheelt heel wat uurtjes werken waardoor het leggen van een terras een stuk goedkoper is dan het leggen van een terrastegel met een dikte van 2 cm.

  • Massief uit één geheel

Een 3 cm dikke keramische terrastegel is zeer sterk en vorstbestendig.

  • Licht in gewicht

Een keramische terrastegel met een dikte van 3 cm is in vergelijking tot betontegels, keramiek op betontegels of natuursteen tegels licht van gewicht. Een massieve tegel met een dikte van 3 cm is wel zwaarder dan een keramische terrastegel met een dikte van 2 cm of een waterdoorlatende terrastegel (X1 keramische terrastegel).

  • Kleurvast & krasvast

Een keramische terrastegel is machinaal vervaardigd, dit houdt in dat de tegel kleurvast is. Een keramische tegel bestaat voornamelijk uit gebakken klei met een toplaag van keramiek, deze laag is tevens krasvast. Dit in tegenstelling tot natuursteen terrastegels, deze zijn meestal niet kleurvast en krasvast (enkele soorten wel).

  • Antislip

Keramische terrastegels 3 cm dik zijn vrijwel altijd antislip. De mate waarin de tegel antislip is, wordt aangeduid met een R-waarde. Antislip terrastegels hebben een R-waarde van R11 of R12.

  • Onderhoudsarm

Alle keramische terrastegels zijn onderhoudsarm en eenvoudig schoon te maken met water en eventueel zeep. Een keramische terrastegel is niet vlekgevoelig of gevoelig voor zuurhoudende middelen.

Overige keramiek oplossingen
Naast keramische terrastegels 3 cm dik, zijn er diverse andere keramiek oplossingen die geschikt zijn voor buiten:

  • Keramische terrastegels 2 cm dik
  • Keramiek op beton tegels
  • Waterdoorlatende keramische terrastegels