Vooral in bedrijfsgebouwen en openbare instellingen, zoals ziekenhuizen en verzorgingshuizen is het nodig dat binnendeuren gemakkelijk geopend worden. Mensen hebben hun handen vol en kunnen geen deurkruk openen. Dergelijke deuren kunnen dan gemakkelijk open worden geduwd, zodat men zo min mogelijk door een deur wordt gehinderd. Maar dit is nog niet alles. Een deur is dan gemakkelijk te openen, hij moet natuurlijk niet open blijven staan. Dat is namelijk niet de functie van een deur. Hiervoor zijn deurdrangers uitgevonden. Een deurdranger zorgt ervoor dat de deur automatisch weer gesloten wordt.

Voordelen van een deurdranger

  • De gebruiksvriendelijkheid van de deur wordt verhoogd. De deur kan gemakkelijk geopend worden en je hoeft geen aandacht meer te besteden aan het sluiten van de deur.
  • Een deur zal nooit meer open blijven staan. Het niet sluiten van een deur behoort tot één van de ergernissen binnenshuis. Een deurdranger zorgt ervoor dat je je nooit meer aan een openstaande deur hoeft te ergeren.
  • De deurdranger is in te stellen op de snelheid van sluiten van de deur. Zo zal de deur nooit met een harde klap dichtklappen en de deur blijft zo intact.
  • Een deurdranger kan bijdragen aan een betere isolatie. Omdat de deur altijd wordt gesloten zal kou en tocht geen kans maken.
  • Deurdrangers zijn geschikt voor verschillende soorten deuren, zoals enkele deuren, dubbele deuren en brandwerende deuren.

Hoe ziet een deurdranger eruit?

Het hart van een deurdranger is een metalen huls die zowel aan de deur zelf of aan het bovenkozijn kan worden gemonteerd. In de huls zit een in olie gedompelde veer, met daar omheen een as. De as steekt uit de metalen huls. Aan het uitstekende gedeelte van de as zit een hefboom gemonteerd. Deze hefboom wordt aan de deur of het kozijn gemonteerd. Met een schroevendraaier is het mogelijk om de deurdranger af te stellen, zodat de deur snel of juist traag in de oorspronkelijke stand teruggaat. Je kunt verschillende type deurdrangers kopen.

Opbouw deurdranger

Opbouw deurdrangers zijn de traditionele type deurdrangers. Opbouw deurdrangers zijn zichtbaar omdat deze op de deur of kozijn is gemonteerd. Van te voren moet je bepalen of montage aan het deurblad of juist aan het kozijn het meest ideaal is. Montage is vrij gemakkelijk. Het enigste wat je nodig hebt is een schroefmachine of schroevendraaier en een meetlint. Zo is de opbouw deurdranger heel gemakkelijk op elke deur te installeren die je maar wilt.

Inbouw deurdranger

Een inbouw deurdranger is het strakke type deurdranger, waarbij het metalen omhulsel niet zichtbaar in beeld is. Het omhulsel wordt aangebracht in de bovenkant van de deur. Het enigste wat nog zichtbaar is, is de stand die het omhulsel verbindt met het kozijn. De werking blijft hetzelfde als met een opbouw deurdranger.

Vrijloop deurdranger

De vrijloop deurdranger is een speciale deurdranger die gemonteerd kan worden op veiligheidsdeuren. Veiligheidsdeuren moeten in geval van nood zonder weerstand te openen zijn, maar bij brand is het van belang dat een veiligheidsdeur goed sluit. Dit is met een vrijloop deurdranger te bereiken. Vrijloop deurdrangers zijn dan ook zeer geschikt voor medische instellingen of instellingen met veel ouderen.