Laten we eerlijk zijn: niemand zit te wachten op het moment dat je een rollator moet gaan aanschaffen. En misschien is het wel niet eens voor jezelf, maar voor een familielid die helaas ook oud wordt. Het is dan wel goed om je te verdiepen in een rollator en waar je op moet letten bij het aanschaffen ervan. Een rollator is niet zomaar iets. Er zijn belangrijke dingen waar je op moet letten voordat je er zomaar even eentje besteld op het internet. Het moet comfortabel, functioneel en praktisch zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze 3 elementen terug ziet komen? Daarom hebben wij voor jou een kort stappenplan op een rijtje gezet waar je op moet letten.

Stap 1: het opmeten van je maat

Het is natuurlijk een persoonlijke kwestie wie welke rollator fijn vindt. Iedereen denkt er anders over en het is een kwestie van uitproberen. Maar wat je altijd moet doen voordat je gaat uitproberen is het opmeten van je maat. Het opmeten van je maat doe je door rechtop te gaan staan en je handen langs je lichaam te late hangen. Wat je uiteindelijk gaat meten is de afstand van je polsen tot aan de grond. Je kan dit dus gemakkelijk thuis doen. Vraag zeker even om hulp als dat gemakkelijker is. Door het meten hiervan meet je de gebruikshoogte van de duwhandvatten. Als je dit goed opmeet zorg je ervoor dat je rugpijn tijdens het lopen met de rollator voor bent.

Stap 2: het gewicht

Hou rekening met het gewicht. Je hebt tegenwoordig allerlei verschillende soorten en vormen rollators en daar komt ook gewicht bij kijken. Als een rollator minder als 8 kg weegt, heb je een lichtgewichte rollator. Dit zijn dan ook gelijk de meest gebruikte rollators. Bij de traditionele rollators ligt het gewicht meestal rond de 11 kg. Het is ook goed om bij jezelf af te gaan waar je de rollator allemaal gaat gebruiken. Ben je veel op reis en moet hij vaak ingeklapt worden? Dan is het goed om te weten dat je niet moet kiezen voor een al te zware rollator. Ook zijn er reisrollators die je gemakkelijk kunt inklappen. Kies vooral wat voor jou het beste werkt.

Stap 3: de zithoogte

Ook de zithoogte moet opgemeten worden. Dit kan je het beste doen door in een stoel te gaan zitten die voor jou prettig zit. Als je eenmaal zit, meet je de afstand vanaf de grond tot het zitgedeelte. Deze afstand zou voor jou het prettigst moeten zijn en wil je dus ook toepassen in je rollator.