De herfst is stiekem toch echt het mooiste seizoen. Je ziet de bomen verkleuren en je kunt allerlei mooie dingen vinden om mee te knutselen. Zeker wanneer je er een uitje van maakt, bijvoorbeeld met (je) kinderen. Je kunt dan van alles vinden in het bos en thuis of op school een mooie herfsttafel maken. Knutselen met natuurlijke materialen is en blijft natuurlijk heel leuk om te doen. Maar voor je daar aan toe bent, zul je eerst het bos in moeten. Trek goede schoenen aan, bijvoorbeeld van Philippe Model, en ga op pad.  Je zult zien dat je een geweldige dag hebt.

Neem je kinderen mee en ga ervoor

Of je nu je eigen kinderen meeneemt of kinderen van je werk (bijvoorbeeld je klas of je groepje van de kinderopvang) alle kinderen zullen een geweldige ervaring hebben in het bos. Ze kunnen sporen zoeken van herten, vossen, hazen, egels en andere dieren. Ze kunnen mooie bladeren verzamelen en onderweg alvast bedenken wat ze daarmee kunnen gaan doen. En jij? Jij geniet van alle mooie kleuren en de blijdschap van de kinderen. Samen zullen jullie echt een geweldige dag hebben.
Philippe Model

Wat ga je doen met de vondsten?

Van kastanjes in combinatie met satéprikkers en wol kun je prachtige spinnenwebben maken. Prik de kastanjes van te voren wel even in met bijvoorbeeld een priem, dan kunnen de kinderen er zelf een satéprikker in steken. Het knutselen is dan net iets makkelijker (en veiliger). Met de bladeren kun je prachtige collages maken. Ook kun je, bijvoorbeeld met ecoline of een andere soort dunne verf, de randen van de bladeren omtrekken. Je krijgt dan een heel mooi effect. De bladeren kun je natuurlijk ook drogen. Bijvoorbeeld in een oud telefoonboek of in een speciale pers. Ze hoeven daar niet heel lang in te liggen, want afgevallen bladeren zijn natuurlijk eigenlijk al “dood”. Met de droge bladeren kun je slingers maken of andere kunstwerken.

Maak goede afspraken met de kinderen

Als je met een groepje kinderen het bos in gaat, kan dat best stressvol zijn. Je wilt immers met evenveel kinderen weer terugkomen. Maak daarom goede afspraken met de kinderen. Je spreekt bijvoorbeeld af dat ze alleen op de paden mogen lopen. Of dat ze altijd het pad en jou in de gaten moeten houden. Ook over het plukken van paddenstoelen kun je heel duidelijk zijn: dat mag gewoon niet. De boswachter wil het niet hebben én het is ook nog eens niet altijd even veilig.