Wilt u een rubberboot kopen die u eenvoudig in de auto mee kunt nemen? Een rubberboot met een opblaasbare bodem of aluminiumbodem is dan uitermate geschikt. Deze types rubberboten zijn eenvoudig op te bergen en nemen weinig plek in. Verder kunt u een rubberboot gemakkelijk door middel van een voet- of handpomp opblazen. En door de stevige romp kan de boot goed tegen een stootje. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken dat uw boot snel kapot gaat. Door het lage gewicht van een rubberboot en een krachtige buitenboordmotor kan eenvoudig snelheden behaald worden van 20 km/h.

Verschil tussen een rubberboot en een RIB.

Rubberboten met een verharde onderkant worden RIB’s genoemd. RIB’s hebben een zeer stevige onderwaterschip waardoor de boot zich koersvast gedraagt. Een RIB heeft fijne vaareigenschappen. De boot voelt aan als een mes in het water. Hij snijdt door de golven terwijl de rubberboot over de golven heen gaat. Hierdoor heeft het ten opzichte van een rubberboot een betere ligging. RIB’s komen in een stuk groter formaat. De meeste rubberboten gaan maar tot 5 meter. Sportieve RIB’s zijn er in veel verschillende maten. Er zijn kleine varianten van 3 meter maar sommige kunnen oplopen tot 12 meter. Mocht u een RIB willen kopen dan kunt u kiezen voor een RIB met een stuurconsole. Dit is een snelle vaartuig met een stuur die de buitenboordmotor aanstuurt. De meeste consoleboten zijn meestal een stuk langer dan de standaard RIB’s met een langstaart buitenboordmotor. Ze komen voor in lengtes van 4 tot 9 meter. Vanwege hun snelle verplaatsing over het water worden ze vaak gebruikt voor wakeboarding of waterskiën. Om hier meer over te leren kunt u het beste langs een watersport speciaalzaak gaan. Zij zijn altijd bereid om u te informeren over de verschillende mogelijkheden.

Een buitenboordmotor is essentieel om uw rubberboot snel over het water te verplaatsen.

Wanneer u aan het varen bent wilt u natuurlijk zoveel mogelijk ontspannen en genieten van uw omgeving in plaats van peddelen. Het is daarom belangrijk om een buitenboordmotor aan te schaffen. Iedere rubberboot beschikt over een spiegel. Dit is de plek waar een buitenboordmotor wordt bevestigd. De lengte van de spiegel varieert per boot. Maar om alle buitenboordmotoren passend te maken zijn er twee versies beschikbaar. U kunt kiezen tussen de kortstaart of de langstaart uitvoering. Om erachter te komen welke type buitenboordmotor voor uw boot geschikt is, is het van belang om de spiegelhoogte te weten. Voor RIB’s is het van belang om een stille zuinige en duurzame buitenboordmotor te kiezen. Tijdens het varen zult u merken dat een stille buitenboordmotor extra comfort biedt. Omdat er ontzettend veel soorten en maten boten bestaan kan het uitzoeken van een buitenboordmotor een hele opgave zijn. Het is belangrijk om een buitenboordmotor uit te kiezen die goed bij uw wensen passen en ook voldoet aan de technische eigenschappen van uw rubberboot. Laat u daarom adviseren door een watersport speciaalzaak om tot de beste keuze te komen.

Heeft u nog vragen of twijfels?

Een rubberboot of een buitenboordmotor kopen is geen gemakkelijke taak. Er komt veel bij kijken en er is toch wel en stukje vakkennis vereist. Bij vragen of twijfels is het altijd verstandig om langs een watersport speciaalzaak te gaan. Laat uzelf adviseren of leg uw twijfels en vragen voor bij een vakspecialist. In de meeste watersport speciaalzaken is een showroom aanwezig waar zij meteen de diverse rubberboten of buitenboordmotoren aan u kunnen tonen.