Wat is een VPN?

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord over VPN (Virtual Private Network), maar wat is een VPN?

Simpel gesteld is een VPN een manier om op een veilige en anonieme manier op het Internet te werken.

De techniek

Een VPN is een stukje software in combinatie met een abonnement met de VPN aanbieder, die al het verkeer van en naar het Internet overneemt en versleuteld.

Als je het internet opgaat krijg je van je provider een IP adres toegewezen. Kijk op https://whatsmyip.com/ hier voor jouw IP adres.Dit adres is uniek en kan door sites die je bezoekt worden bekeken en opgeslagen. Zoals je ziet krijg je niet alleen het IP adres te zien, maar ook vanuit welk land en zelfs welke plaats er verbinding gemaakt wordt.Door gebruik te maken van een VPN wordt dit adres anders. In plaats van direct naar een website te gaan, ga je via het netwerk van de VPN provider. En dan kom je zomaar compleet ergens anders vandaan, vaak zelfs uit een ander land.

VPN of proxy?

Er zijn ook een aantal “gratis” services die claimen een VPN te zijn en de mogelijkheid geven te doen alsof je vanuit Engeland of Amerika een site benadert.

Maar dit zijn eigenlijk proxies, zij veranderen alleen het IP adres en hebben vaak meer nadelen dan voordelen. Zoals het verplicht delen van je eigen internet verbinding voor andere gebruikers van zo’n dienst, of het verkopen van je gegevens.

Waarom heb ik een VPN nodig?

Er zijn een aantal redenen om te kiezen voor een VPN:

Anonimiteit.

Je IP adres verandert in een adres wat je van je VPN provider toegewezen krijgt. Je locatie en identiteit zijn niet langer terug te vinden. Ook slaat een goede VPN provider jouw gegevens niet op.

Locatie veranderen.

Sommige sites, zoals de BBC, maar ook bijvoorbeeld RTL, staan niet toe dat je vanuit een ander land de streams bekijkt. Toegang tot deze streams is regio-gebonden.

Bij bijvoorbeeld Netflix krijg je andere series en films als je in Nederland woont, of in Amerika. Bekijk hier ook precies de best VPN for Netflix

Omdat je bij een VPN kan kiezen voor een ander land of zelfs welke stad, kan je deze beperking omzeilen.

Beveiliging

Een VPN voor extra beveiliging door al het verkeer tussen de gebruiker en het internet te versleutelen. Hierdoor wordt het “meelezen” van internet verkeer voor hackers en overheden een stuk moeilijker, en bij een goede VPN zelfs praktisch onmogelijk. Veel mensen zeggen dat ze geen VPN nodig hebben omdat ze “toch niets te verbergen hebben”. Aan de hand van deze eigenschappen kan je zelf bepalen of je een VPN nodig hebt, of dat het voordelen heeft.