De herfst is in volle gang, het wordt vroeg donker en de temperaturen gaan goed om laag. De perfecte ingrediƫnten om lekker op de bank weg te kruipen met een dekentje en een warme kop chocolademelk. Maar deze tijd kan je ook goed benutten om de tuin een nieuwe look te geven. Nu al? Ja nu al, want in de winter is het te koud voor deze klus en voordat je het weet is het lente en ben je te laat om van de eerste zonnestralen te kunnen genieten.

Stap 1: opruimen

Het is belangrijk om de tuin of het terras helemaal bladvrij te maken. Door te weinig zon en vocht ontstaat er namelijk verrotting en natte bladeren kunnen zorgen voor bruine en kale plekken. Je kan de bladeren bij elkaar harken en daarna wegvoeren, maar het is ook een optie om met de grasmaaier op de hoogste stand over de bladeren te rijden. Ook kunnen alle zomerproducten worden opgeborgen om te voorkomen dat ze worden beschadigd door het weer. Denk hierbij aan de barbecue, tuingereedschap en de grasmaaier.

Stap 2: herinrichten

 

De tuin is leeg en dus is dit het perfecte moment om te kijken wat je nog wil houden en wat aan vervanging toe is. Nu het overzicht er is, is het ook mogelijk om te kijken of je de tuin opnieuw kan inrichten. Verandering is altijd leuk en zorgt voor een nieuw en fris gevoel. Daarnaast kan je je tuin ook opfleuren met allerlei decoraties. Lichtjes zijn echte sfeermakers en heb je in allerlei varianten. Zo heb je natuurlijk de lichtslingers, maar ook lantaarns of kaarsen. Ook kussens en kleedjes zorgen voor warmte en gezelligheid. Ook deze zijn te verkrijgen in allerlei kleuren en maten en dus perfect naar smaak te verkrijgen.

Stap 3: kopen

 

Heb je toch de koopkriebels gekregen dan is nu het moment om te gaan shoppen. Voordeel is dat er vaak korting is op tuinartikelen in het najaar. Neem iemand mee naar het tuincentrum en maak er gelijk een leuke dag van. Je hoeft natuurlijk niet direct een hele nieuwe tuinset aan te schaffen, kleine dingen zullen al zorgen voor het opbloeien van de tuin. En dat zelfs in de wintermaanden. Denk hierbij aan lichtjes, lantaarns, dekentjes of winterharde plantjes.

Wellicht voelt het toch nog allemaal een beetje vroeg om je tuin al lenteklaar te maken, maar als het dan zover is dan zal je meer dan blij zijn dat je direct in je nieuwe tuin kan vertoeven.