Ik en mijn vrouw beschikken over een leuke eengezinswoning met een ruime tuin. Vanwege deze tuin had ik aan mijn zoon een eigen piraten hut beloofd. En zoals je weet belofte maakt schuld. Omdat ik zelf twee linkerhanden heb, heb ik mijn vriend Ricardo gevraagd om mee te helpen. Ricardo is vroeger zelf timmerman geweest dus hij kan ons hierbij uitstekend helpen. Zelf had ik uiteraard geen idee waar ik moest beginnen.  Mijn schoonvader zei dat het niet zo lastig zou moeten zijn. Je pakt gewoon wat OSB platen die maak je vast op houten balken zodat de hut van de grond af staat. Vervolgens maak je ook van deze platen de muren en het dak. Op dat moment kwam Ricardo binnen en riep meteen: OSB platen? Ben je gek neem gewoon underlayment! Veel makkelijker te monteren en die gaan veel langer mee. Vervolgens heb ik zelf nog even wat onderzoek gedaan naar het verschil is deze platen.

Verschil OSB- en Underlayment platen

 

OSB platen en underlayment platen kunnen beide gebruikt wordt ter constructie. Daarnaast vallen beiden soorten platen in de categorie multiplex. Een OSB-plaat is opgemaakt uit grove houtsnippers die watervast aan elkaar gelijmd zijn. Underlayment is opgemaakt uit watervaste verlijmde fineren. Hierdoor heeft zoals Ricardo al zei underlayment betere constructieve eigenschappen. Dit is ook de reden dat OSB platen een stuk goedkoper zijn dan underlayment platen. De vraag is dus of je goedkoop uit wilt zijn of iets duurder en voor beter kwaliteit wilt gaan. Ik kies denk ik voor underlayment omdat ik graag wil dat mijn zoon een kwalitatief goede hut krijgt.

 

Underlayment, wat is het precies?

 

Platen gemaakt op basis van underlayment worden voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Vaak ziet u deze platen voorkomen in keukens, kasten maar bijvoorbeeld ook stapelbedden. Van oudsher zijn deze platen constructiemateriaal. Over het algemeen worden de platen hier ook voor gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan daken, vloeren, wanden en overkappingen.

Underlayment platen bestaan uit een aantal verlijmde lagen. Deze lagen zijn altijd kruislings met elkaar verlijmd. Underlayment wordt van eigenlijk altijd gebruik als basis laag om een vloer te leggen wanneer deze op balken wordt bevestigd. Zoals ik al eerder zei kun je underlayment ook voor andere doeleinde gebruiken. In principe is underlayment een multiplex plaats waarin een tand en groef zit. Door middel van de groef is het mogelijk om de platen zeer straks aan elkaar te leggen. Hierdoor is het hoogteverschil tussen de platen minimaal.