Vroeger toen ik klein was had ik altijd een horloge om mijn pols. Ik vond het stoer staan en voelde me daardoor op de een of andere manier onafhankelijk. Eerst was het er een met wijzerplaten daarna werd het een digitale. Toen ik wat fanatieker ging sporten kwam daar ook een sporthorloge bij.

Daarna brak er een tijd aan dat ik eigenlijk helemaal geen horloge meer droeg om op te kunnen kijken. Net alsof ik wilde dat het niet zo veel uit maakte hoe laat het was. Als ik echt de tijd wilde weten keek ik wel op mijn telefoon. Of op klokken in de buurt. Thuis had ik inmiddels ook geen klok meer hangen.

In de tussentijd is dat weer anders geworden. Ik heb mijn oude ‘hobby’ weer opgepakt. Inmiddels ben ik een aantal horloges verder. Het interessante is dat mijn voorkeur nu weer uitgaat naar horloges met wijzer platen. Op de een of andere manier misschien nostalgie.

Nu vond ik het ook tijd worden weer een klok op te hangen in mijn huis. Verschillende winkels verder ben ik er achter gekomen dat ik nu ook weer op zoek ben naar het oude en vertrouwde. Op dit moment ben ik dus op zoek naar een mooie retro klok.

Waarom een retro klok?

Zoals waarschijnlijk net als bij mijn horloge zal het waarschijnlijk door de nostalgie komen. Mijn ouders hadden vroeger thuis altijd klokken met wijzer platen. Maar dat is niet het enige. Ik merk dat ik de vorm en de uitstraling van een retro klok erg mooi vind. Het lijkt net of ze wat zachtere vormen hebben. Alsof de tijd figuurlijk heeft stilgestaan. Ook de kleuren en de vormen van de cijfers spreken mij meer aan dan ‘nieuwere’ klokken.

Eerder was het me eigenlijk nooit opgevallen hoe bepalend een klok kan zijn in een interieur van een huis. Het kan je een heel huiselijk gevoel geven of juist niet. Zo vind ik klokken met een witte achtergrond en zwarte letters altijd iets kouds en misschien zelfs zakelijks uitstralen. Dit komt waarschijnlijk omdat je dit soort klokken vaak op scholen of bij de tandarts ziet.

Hoewel een klok een mooie sfeer kan geven aan je interieur moet hij denk ik ook niet te veel opvallen. Het is in ieder geval heel persoonlijk welke klok het beste bij je past. Gelukkig zijn er in de huidige tijd enorm veel te koop.