Hoewel de herfst nog even duurt, kan het nooit kwaad om je alvast in te lezen over het overstappen naar een nieuw zakelijk energiecontract. Het najaar is namelijk hét moment om een nieuw energiecontract uit te kiezen voor je bedrijf. Blijf je met energie grootzakelijk bij dezelfde leverancier of is het misschien voordeliger om over te stappen naar een concurrent voor een beter aanbod? Het belangrijkste advies dat je hierbij kunt opvolgen is dat je uitgebreid de tijd moet nemen om meerdere leveranciers met elkaar te vergelijken en om op die manier vast te stellen welk contract het beste bij jouw zakelijke energieverbruik past. Met de onderstaande tips kies je het beste grootzakelijke energiecontract.

Energie vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken

Wanneer je afnemer bent van grootzakelijke energie is de einddatum van je zakelijke energiecontract ontzettend belangrijk. Houd vanaf het begin van het contract goed bij wanneer het contract afloopt zodat je een nieuw contract af kunt sluiten wanneer dat nodig is. Grootzakelijke energie wordt namelijk, net als andere (zakelijke) energie, stilzwijgend verlengd wanneer er geen stappen worden ondernomen. Je hoeft je geen zorgen te maken wanneer je je huidige energiecontract ‘gewoon’ binnen de opzegtermijn wordt opgezegd en je via een energievergelijker van bijvoorbeeld Minder.nl een andere deal gevonden hebt. In dat geval wordt alles automatisch overgezet.

Kies je voor vaste of variabele tarieven?

Bij het vergelijken wordt al gauw duidelijk wat je belangrijk vindt bij een grootzakelijk energiecontract. Aan welke voorwaarden moet zo’n contract voldoen binnen je bedrijf? Kies je voor een contract met een vaste prijs of ga je liever voor een variabele prijs? Met een vaste precies weet je precies waar je aan toe bent wat betreft de kosten; de leveringsprijs van je energie mag tussendoor namelijk niet veranderen. Bij een variabele prijs ben je afhankelijk wat de energiemarkt doet. Dalen de prijzen? Dan profiteer je daarvan. Dit kan natuurlijk ook andersom gebeuren: zodra de prijzen stijgen, wordt het energiecontract duurder. De keuze hierin verschilt per bedrijf: kies voor meer zekerheid in ieder geval voor een vast tarief.

Overige voorwaarden van je energiecontract

Natuurlijk zijn er nog enkele punten waar je op kunt letten wanneer je kiest voor een grootzakelijk energiecontract. Zo moet je kijken hoe hoog de bandbreedte is die je afneemt bij je contract. De bandbreedte bepaalt hoeveel procent je mag afwijken van het totale jaarverbruik dat je vooraf hebt ingeschat. Je moet namelijk van tevoren altijd aangeven hoeveel energie je denkt te verbruiken, zodat de leverancier genoeg energie kan inkopen. Hierbij kan er gekozen worden uit 15%, 30% of onbeperkte afwijking, waarbij geldt: des te ruimer de bandbreedte, des te kleiner de kans is dat je uiteindelijk geld bij moet leggen. Bekijk tot slot wat de energieprijzen de afgelopen jaren hebben gedaan om op basis daarvan je energie-inkoop door een strategische bril te kunnen bekijken. Zo kun je beter inschatten of een nieuw contract voordeliger is of dat het aantrekkelijker is om te blijven bij de huidige leverancier.