Een regendouche staat hoog op veel mensen hun verlanglijstje. Het gevoel van een volle, warme stortbui in eigen douche geeft ontspanning en verfrist enorm. Zeker vergeleken met de ouderwetse douchekoppen waar soms nét voldoende water uitkomt om je haren goed uit te spoelen. Hans Grohe introduceerde de regendouche in Nederland. Inmiddels hebben veel merken regendouches in het assortiment. De douche is bovendien verkrijgbaar in veel soorten en maten. Er zijn zelfs douchesystemen die ook water sproeien vanaf de zijkant. Je kunt je vast voorstellen dat \o’n bijzondere douche een andere warmwaterinstallatie vereisen dan een traditionele douchekop. Koop dus niet zomaar een regendouche, zonder eerst de basisvereisten te checken. Denk bijvoorbeeld aan de watercapaciteit. Anders kun je tegen een teleurstelling aan lopen.

Waterverbruik van de gewenste douche

Hoe groter de douchekop, des te meer water deze nodig heeft om op volle kracht te sproeien. Dat klinkt ergens ook erg logisch. Een reguliere kop verbruikt namelijk maar ongeveer 11 liter per minuut, terwijl een echte regendouche al snel 25 liter per minuut nodig heeft voor optimale werking. Er zijn ook ecologische regendouchekoppen verkrijgbaar: deze verbruiken ongeveer 17 liter per minuut, maar benaderen het comfort van de originele regendouches.

Een standaard warmwaterinstallatie levert zo’n 10 tot 13 liter per minuut. Hoeveel dat in jouw woning is, kun je testen door je kraan een minuut te laten lopen met handwarm water (ofwel de temperatuur die je prefereert onder de douche) en dit water op te vangen in een ruime emmer. Doorgaans is de standaard watercapaciteit namelijk niet toereikend voor de meeste regendouches. Om toch het gewenste comfort van je beoogde regendouche te behalen kun je daarom de warmwaterproductie per minuut verhogen.

Een regendouche kan hierdoor wat duurder worden. Een douche is immers verantwoordelijk voor gemiddeld 60% van het warmwaterverbruik in huis. Er bestaan gelukkig systemen die de warmte van het water ‘hergebruiken’ om het aanvoerwater op te warmen. Hiermee kun je dus de kosten voor het hogere warmwaterverbruik van een regendouche beperken. Er zijn diverse systemen leverbaar: een douchepijp warmtewisselaar en een douchebak warmtewisselaar. Ik zal nog even toelichten wat deze opties precies inhouden.

Douchepijp warmtewisselaar

Deze bestaat uit een dikkere buis van zo’n 2 meter lang, met binnenin een dunnere buis. Water dat wordt afgevoerd gaat door de binnenste buis naar beneden, terwijl ‘vers’ water door de buitenste buis naar boven stroomt. De warmte uit de binnenste buis wordt afgegeven aan het water in de buitenste buis. Daardoor hoeft de cv-ketel minder te verwarmen, wat weer energie bespaart.

Douchebak warmtewisselaar

In dit geval stroomt het afvoerwater via een sifon als een dunne film over een koperen schotel. De schotel geef de warmte af een spiraalvormige gevinde buis aan de onderzijde, waar het ‘verse’ water doorheen stroomt richting de douchekop. Ook een uitstekende optie dus.

Hoe je het ook wendt of keert, het is verstandig om vooraf even goed te checken of jouw badkamer direct geschikt is voor zo’n heerlijke douche. Zo niet, dan kun je gelijk de nodige zaken aanpassen!