Er bestaan tegenwoordig tal van goede manieren om je huis te beveiligen tegen mogelijke inbrekers. Zo kun je bijvoorbeeld in en rondom je eigen huis kleine bewegingssensoren ophangen om inbraak tegen te gaan. In deze blog vertel ik jullie alles wat je moet weten over bewegingssensoren.  

Bewegingssensoren

Maar wat zijn deze bewegingssensoren nou precies? Een bewegingssensor is een kleine sensor die mensen zowel binnen als buitenshuis kunnen plaatsen. Deze sensoren nemen beweging waar en kunnen vaak ingesteld worden op normale beweging zoals wanneer je zelf thuis bent bijvoorbeeld, als op abnormale beweging wanneer je dus niet thuis bent of ’s nachts als je slaapt. De kleine sensoren sturen op hun beurt een signaal naar een centrale unit dat een alarm af kan laten gaan. Slimme bewegingssensoren hebben zelfs de mogelijkheid om een signaal te sturen naar de bewoner van het huis of naar andere smart home-apparatuur. Op deze manier kan bijvoorbeeld ingesteld worden dat de huisverlichting aangaat wanneer er iets gedetecteerd wordt.

Hoe plaats je deze bewegingssensoren?

Veel melders werken op batterijen waardoor het heel gemakkelijk is om de bewegingsmelders te plaatsen. Er bestaan echter ook sensoren die voorzien moeten worden van stroom. Dit kan er voor zorgen dat het plaatsen iets lastiger wordt. Ook heeft niet iedere bewegingssensor hetzelfde bereik of dezelfde hoek waarmee je ook rekening moet houden bij het plaatsen. Ik raad jullie daarom aan om altijd goed de handleiding door te nemen. Een paar handige tips die ik jullie kan geven bij het plaatsen van de sensoren zijn:

  • Houd rekening met de hoogte waarin je de bewegingssensoren plaatst. Sensoren te hoog hangen kan er namelijk voor zorgen dat er geen beweging gedetecteerd wordt.
  • Plaats geen sensoren tegenover ramen zodat er geen continu onnodige bewegingen gedetecteerd worden.
  • Bewegingssensoren die als alarm bedoeld zijn, kan je het best in de gang hangen. Op deze manier worden direct onnodige bewegingen gedetecteerd.

Slimme sensoren

Mocht je geïnteresseerd zijn in het aanschaffen van slimme bewegingssensoren, is het verstandig om vooraf uit te zoeken met welke apparaten de melder contact kan maken. Niet alle melders kunnen namelijk contact maken met elkaar. Sensoren kunnen vaak alleen met elkaar communiceren als zij van hetzelfde merk zijn. Dit is vaak ook de reden dat veel bedrijven geheel complete pakketten aanbieden. Het is dus niet direct zo dat iedere sensor kan communiceren met je eigen slimme huisverlichting.

Je zou er daarom over na kunnen denken of het handiger is om een compleet systeem in een keer aan te schaffen. Ook omdat veel bedrijven een compleet systeem aanbieden dat je in één app kan bedienen. Het is echt geen must bij het aanschaffen van bewegingssensoren. Er bestaan namelijk ook bedrijven die apparaten die niet ‘slim’ zijn door middel van speciale adapters ‘slim’ kunnen maken. Denk dus goed na bij het aanschaffen van bewegingssensoren voordat je tot koop overgaat.